Beiaard

De zuidertoren van de Nicolaïkerk herbergt een bijzondere beiaard, in 1659 gegoten door de klokkengieters Francois en Pieter Hemony en uitgebreid door Petit & Fritsen (1953) en Eijsbouts (1986 en 1988). Het instrument heeft een buitengewoon heldere klank en geldt als een van de mooiste carillons ter wereld.

In het noordertransept van de kerk staat het oude torenuurwerk uit 1582 opgesteld. Tijdens toeristische openstelling van de kerk wordt het in werking gesteld.

Beiaardier

beiaardier FiebigZeven jaar geleden kwam Malgosia Fiebig naar Nederland om haar master te halen aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Sinds vorig jaar is zij de stadsbeiaardier van Utrecht.

Ze bespeelt de beiaard van de Nicolaikerk en de Dom.

Carillon

beiaardHet carillon in de zuidertoren van de Nicolaïkerk werd in 1649 gegoten door de gebroeders Hemony. Het was toen twee octaven groot.

In 1933 werd het met een octaaf uitgebreid. Deze twaalf klokken van de Engelse klokkengieter Taylor waren weliswaar van goede kwaliteit, maar bleken niet bij de aanwezige Hemony-reeks aan te sluiten.

Om deze reden kreeg in 1957 de firma Petit en Fritsen te Aarle-Rixtel de opdracht twaalf nieuwe klokjes te gieten.

In 1985 is de beiaard gerestaureerd door de firma Eijsbouts te Asten die bij deze gelegenheid nog eens vijf klokjes heeft gegoten.

In 1988 kwamen daar twee klokjes bij, een geschenk van de Utrechtse Klokkenspel Vereniging, die in 1988 haar 60-jarig bestaan vierde.

Al met al kwam de omvang van het carillon hierdoor op 3 octaaf: g1 (werkelijke toonhoogte: e1) - c2 - d2 - e2 - f2 - fis2 ... g5.