Muzikale projecten

cdVijftig jaar Marcussen-orgel

In 1956 vormt de Domstad het toneel van een beroemde en beruchte muzikale controverse over een orgel. De bekroning van de restauratie van de westgevel van de Nicolaïkerk is het Orgel van de Deen, een splinternieuw 'state of the art' instrument van de Deense orgelbouwer Marcussen.

De bewuste keuze voor een dergelijk vernieuwend instrument zorgt voor heel wat opschudding. Het Nicolaï-orgel weerspiegelt het optimisme en de vernieuwingsdrang tijdens de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog.

Het instrument is van doorslaggevende betekenis voor de orgelbouw in Nederland en Noord-Europa.

Klankkleurenfestival CD-opname

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van dit orgel is het KlankKleurenFestival georganiseerd en een CD-opname gemaakt.

Ko Zwanenburg speelt onder andere de geweldige Tanz-toccata van Anton Heiller, de beroemde tijdgenoot van Marie-Claire Alain, die zowel in 1963 als in 1964 in de Nicolaïkerk concerteerde. Naast psalmbewerkingen van Cor Kee en Bert Matter speelt Zwanenburg het Postludium van de Utrechtse componist Jeroen Snijders.

Stephen Taylor speelt naast de partita Wachet auf van Hugo Distler, koraalbewerkingen van Willem Petri, Helmuth Walcha en van Johan Spelde, de voorganger van Taylor. Walcha concerteerde in de Nicolaïkerk in oktober 1967 voor meer dan 600 toehoorders. Willem Petri was van 1888 tot 1892 organist van het Witte-orgel in de Nicolaïkerk en in latere jaren de leraar van Lambert Erné. Deze koraalbewerking van Petri is niet gepubliceerd en daardoor betrekkelijk onbekend gebleven.

Ook de uitmuntende koperblazers van de Rotterdam Philharmonic Brass Soloists zijn op de CD te horen.

cd2

CD bestellen

De CD kan worden besteld door het overmaken van € 18,50 (incl. € 3,50 verzendkosten) op bankrekeningnummer 69.97.98.183 ten name van PGU Wijk Nicolaïkerk, Tolsteegsingel 10, 3582 AD Utrecht. De CD wordt u dan toegestuurd. Vermeld bij uw bestelling CD en uw adresgegevens.