Wat een gebouw

nicolaikerkDe Nicolaïkerk stamt uit het begin van de 12e eeuw. De naam van de kerk verwijst naar haar ligging op een knooppunt van waterwegen, want de heilige Nicolaas is de beschermheilige van de schippers.

Dertiende eeuw

Met haar twee torens en de galerijen boven de zijbeuken moet de kerk een rijke indruk gemaakt hebben. In de loop van de tijd is hij een aantal keren verbouwd en vergroot. Zo zijn aan het begin van de 13e eeuw de galerijen boven de zijbeuken weggebroken. De sporen op de pijlers in de kerk getuigen nog van deze verbouwingen.

Vijftiende eeuw

De belangrijkste vergroting vindt plaats in de 15e eeuw als de romaanse kruisbasiliek wordt veranderd in een gotische hallenkerk onder leiding van de Dombouwmeester Jacob van der Borch.

Na de tweede beeldenstorm in 1579 gaat de kerk in protestantse handen over. Deze overgang heeft grote gevolgen voor de inrichting van de kerk. Het koor verliest zijn functie en raakt buiten gebruik.

Jan_Hendrick_VerheijenTwintigste eeuw

In de 20e eeuw is de kerk in twee fasen gerestaureerd. De eerste fase, tussen 1942 en 1953, is de westgevel gerestaureerd. In de tweede fase, tussen 1970 en 1978, zijn het schip en het koor gerestaureerd.

In 2001 is onder de toren een kleine gedachteniskapel ingericht.

Tuinzaal

In de voormalige cavaleriestallen aan de westelijke (rechter-)zijde van de tuin is in 2014 in samenwerking met het Centraal Museum een grote multifunctionele ruimte gerealiseerd met een ingang aan de Nicolaasdwarsstraat. Deze ruimte is op diverse tijdstippen in de week beschikbaar voor de wijkgemeente, waaronder op zondag voor de crèche en de kinderkerk. Daarnaast wordt de ruimte doordeweeks gebruikt voor repetities van de cantorij, en voor vergaderingen en activiteiten.
Informatie: verhuurcoördinator

Alle delen horen bij elkaar

alle delenHet kunstwerk ‘Alle delen horen bij elkaar’ reist al decennia lang mee met onze wijkgemeente. Het heeft een nieuwe plek gekregen op de noordmuur van onze kerk.
In 1988 gaven gemeenteleden de opdracht aan pottenbakker Jaan Mobach (1933- 2003). Hij ontwierp het voor toenmalig wijkcentrum Zuidererf. Het verhuisde naar het Wijkgebouw aan de Croesestraat na sluiting van het wijkcentrum.
Het kunstwerk is geïnspireerd op het Bijbelgedeelte uit 1 Corintiers 12. Daar wordt geschreven over het ene lichaam dat vele delen heeft.
Alle delen horen bij elkaar, hebben hun eigen functie en samen vormen zij één lichaam.
Zo moet ook de gemeente van Christus zijn, hoewel we allemaal verschillend zijn is het onze opdracht toch één te zijn in het vieren en delen.