Wie zijn wij

De gemeente heeft zijn thuis in een middeleeuwse kerk. Deze doet al meer dan 800 jaar dienst als parochiekerk en kent een rijke historie.

De Protestantse gemeente Nicolaïkerk is halverwege de jaren tachtig ontstaan uit de wijkgemeenten rond de voormalige gereformeerde Zuiderkerk en de hervormde Julianakerk.

Gastvrij

kaarsje aanstekenDe gemeente wil gastvrij zijn en openstaan voor wie en wat op zijn weg wordt gezet. De gemeente heeft een veelkleurig karakter. Een grote groep jonge mensen (studenten en afgestudeerden) bezoekt de kerkdiensten en is betrokken bij het kerkelijk werk. Deze groep wordt aangesproken door de kritische, verdiepende inslag van de gemeente, de veelkleurigheid en de openheid naar elkaar toe.
Gezinnen vinden elkaar in de kerk. De kinderen hebben een eigen plek in de gemeente en er wordt veel georganiseerd. Ze gaan tijdens de dienst naar hun eigen kinderdienst of tienerdienst. Inmiddels is een musicaltraditie ontstaan.
Een groot aantal ouderen is actief in de gemeente en bezoekt de vieringen.

Gemeente van het midden

De Nicolaigemeente is gemêleerd ook wat betreft de theologische uitgangspunten. Wellicht is de gemeente het beste te omschrijven als een gemeente van het midden. Men vindt elkaar in het statement ‘Hemel en aarde bewegen en beleven’, een statement waarin de gemeente haar opdracht en haar theologische visie heeft samengevat.