10 september Nationale Orgeldag en Open Monumentendag

10 september Nationale Orgeldag en Open Monumentendag
Open Monumentendag Utrecht 2022: 900 jaar Utrechts Erfgoed
De opengestelde monumenten bestrijken de hele periode: van de middeleeuwse stadskastelen Drakenburg en Rodenburg tot de moderne woonhuizen van Gerrit Rietveld en Sybold van Ravesteyn.
Het landelijke thema is duurzaamheid. Monumentenzorg is op zich al duurzaam, maar hoe kan je een gebouw verduurzamen zonder de monumentaliteit aan te tasten? Een fietsroute leidt langs monumenten waar je kan zien en horen hoe men deze uitdaging is aangegaan. Denk aan monumenten met een nieuwe functie, zoals de Lubro-fabriek, de bieb aan het Neude en de watertoren op Rotsoord.  
Rondje Singel
Open Monumentendag participeert ook in Rondje Singel, het door corona uitgestelde stadsfeest dat in hetzelfde weekend wordt gehouden ter ere van het herstel van de stadssingel in 2020. Een wandelroute van de Stadsschouwburg naar de Gertrudiskathedraal leidt langs bijzondere monumenten in het Singelgebied. In het kader van Rondje Singel zullen in 16 monumenten in het singelgebied optredens worden verzorgd door Jonge Makers: aanstormend Utrechts talent. 
In totaal zijn tachtig monumenten te bezoeken. Hieronder ook tien Waterlinie-forten, sinds vorig jaar UNESCO-werelderfgoed.
Alle monumenten en activiteiten zijn te vinden op de website of in de speciale Monumentenkrant die vanaf 2 september wordt verspreid.

 
terug