maandag 15 februari 2021
Koffiepraat ONLINE via Zoom
Datum: maandag 15 februari 2021
Tijdstip: 10:00
- 11:00
Locatie: online
Tijdens de pandemie zijn er verschillende activiteiten om contact met elkaar te houden. Een daarvan is 'koffiepraat'.
We hebben wekelijks contact met elkaar door een onderwerp te bespreken n.a.v. een artikel uit de krant, een periodiek etc. Met elkaar duiken we in een maatschappelijk en/of religieus actueel vraagstuk. De inleider draagt het stuk aan en stelt een beginvraag. Dan ontvouwt zich het gesprek….. Is het alleen een geanimeerd gesprek over ontwikkelingen die ons boeien of verontrusten? Of kunnen we proeven welke richting Christus ons in deze crisis wijst?
Wanneer: maandagmorgen tussen 10.00 en 11.00 uur (strikt 60 minuten!)
Frequentie: eens per week
Hoe: via zoom
Werkwijze: Stuur een mail en u ontvangt de zoomlink. U kunt het artikel dan thuis vast op uw gemak lezen. Log om 9.50 uur in via Zoom en we kunnen op tijd met elkaar beginnen. Schenk uw kopje koffie vast in…..!
----------------------------------------------------------------
Op maandag 15 februari vervolgt Koffiepraat met een recent artikel (NRC 4 febr. 2021) van Bas Heijne: Bevrijd ons van het Mona Lisa-syndroom. Het gaat hierin om ‘aanraking’. Net als de Mona Lisa, ver weg, achter glas, in het Louvre, zijn we momenteel ook als mensen (meer) op afstand van elkaar komen te staan. Resonantie is in het geding, het werkelijk geraakt en aangeraakt kunnen worden door de ander….. Is resonantie, een sociologisch begrip, niet wat ook het geheim van de kerkelijke gemeenschap uitmaakt? Waar wij – als wij ons werkelijk openen – een hele wereld aan (bijbelse) verhalen aangereikt krijgen en met elkaar delen, in het verlangen geraakt en aangeraakt te worden…..
Bas Heijne schrijft: We willen aanraken en geraakt worden, maar kunnen het niet. Ook niet in musea. Nu niet omdat ze dicht zijn, straks niet omdat ze te vol zijn en wij te haastig. En wat voor het museum geldt, geldt voor de samenleving als geheel. Als deze crisis ons ergens van heeft doordrongen, is dat we resonantie nodig hebben om betekenisvol te kunnen leven, om niet opgesloten te raken in onze eigen hoofd, met depressie en waan als gevolg.
Wanneer er na deze crisis over herstel gesproken gaat worden – en het zal over weinig anders gaan – moet het niet alleen gaan over economisch herstel, over inkomsten, rendement, bezoekersaantallen, maar vooral ook over herstel van dat ongrijpbare begrip, herstel van resonantie.
|