Goede Vrijdag met Membra Jesu Nostri van Buxtehude

Goede Vrijdag met Membra Jesu Nostri van Buxtehude
In de viering op Goede Vrijdag wordt de lezing van het lijdensevangelie volgens Marcus afgewisseld met de korte cantates uit Membra Jesu Nostri van Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Als basis voor Membra Jesu nostri (misschien wel zijn belangrijkste werk) gebruikte Buxtehude een toenmalig bekend gedicht van Arnulf von Löwen (ca. 1200-1250): Salve mundi salutare. In dit gedicht staat de middeleeuwse mysticus stil bij verschillende lichaamsdelen van de gekruisigde Jezus. (Ook het bekende kerklied ‘O hoofd bedekt met wonden’ is gebaseerd op dit gedicht van deze Arnulf von Löwen.)
Iedere cantate kent 3 aria’s, die gaan over een lichaamsdeel van Jezus: de voeten, knie, handen, zij, borst, hart en gezicht. De cantates beginnen en eindigen met een koordeel, dat gebaseerd is op een Oud Testamentische tekst, die met het lichaamsdeel in verband gebracht kan worden. Buxtehude koos deze teksten zelf. Verder starten de cantates met een korte instrumentale inleiding en wordt de hele cyclus afgesloten met een virtuoos ‘amen’.
Naast 2 violen is het stuk bedoeld voor continuo (bas- en akkoordinstrumenten) en vijf zangers. In de aria’s zingen de zangers uiteraard solo, in de tutti’s worden ze versterkt met extra zangers. In dit geval dus door zangers van de Nicolaicantorij. De solisten zijn: Fiona Ellis en Linde Schinkel, sopraan; Tim Braithwait, altus; Guido Groenland, tenor en Yonathan Brink, bas.
De muziek is fris en direct, zoals de muziek uit de 17e eeuw meestal is. Barokmusici zijn dol op deze noten van de Lutheraan uit Lübeck. Niet alleen musici van nu, maar ook die van toen. De eerder genoemde Bach mocht Buxtehude tot zijn fans rekenen.
Het belooft een inspirerende en spirituele viering te worden op Goede Vrijdag.
terug