zaterdag 14 mei 2022

SCEN concert RUIMTE

Datum: 
 zaterdag 14 mei 2022
Tijdstip: 
 20:15  - 22:00
Locatie: 
 Nicolaïkerk
Prijs: 
 15,00 / donateurs/studenten/CJP/U-pas 10,00

Muziek van o.a. arvo Pärt, Giovanni da Palestrina, Bert Matter en Jean Langlais

Uitvoerenden:
Kamerkoor NEON o.l.v. Fokko Oldenhuis
Dorien Schouten & Ko Zwanenburg, orgel

Kaarten via Podiumplein of met PIN bij de ingang

Dit programma kwam tot stand tijdens de coronapandemie. Het heeft al eerder op de agenda gestaan maar moest enkele keren vanwege aangescherpte maatregelen worden verplaatst.
De titel Ruimte verwijst naar verschillende zaken. Om te beginnen de ruimte waarin het programma zich afspeelt: de Utrechtse Nicolaïkerk, die veel mogelijkheden biedt voor wat betreft het gebruik van de ruimte.

Het aspect ruimte komt ook terug in de gekozen composities, die allemaal zijn gecomponeerd voor ruimtes met een royale akoestiek. Jean Langlais was en Naji Hakim is werkzaam in een grote Franse kathedraal. De muziek van Bert Matter is ontstaan in de Walburgiskerk te Zutphen, vermaard om zijn lange nagalm. Kenmerkend is de minimalistische stijl: herhaalde motieven die langzaam (en soms sneller) verschuiven, zowel harmonisch als dynamisch. De elementen tijd en ruimte zijn volop aanwezig in Matters grootse fantasie over de eeuwenoude hymne ‘Nun komm’ der Heiden Heiland’, een werk dat overigens tot op heden alleen in manuscript bestaat (de organisten en dirigent hebben het van de componist zelf gekregen) – het is dus zelden live te horen… De muziek van Arvo Pärt kan – weliswaar vanuit andere uitgangspunten – eveneens minimalistisch genoemd worden; ze biedt vanwege haar sereniteit veel luisteraars rust en ruimte. En de renaissancecomponist Josquin des Prez was een van de eerste toondichters die vond dat tekst en muziek met elkaar in verhouding dienden te zijn; ook dat gaat over ruimte.

Ten slotte is de titel ruimte ook een verwijzing naar het destijds geldende advies om gepaste afstand van elkaar te houden.

terug