zo 12 april 2020

Tijdstip:
 17:00  - 18:00

Vespercantorij Nicolaïkerk

In deze vesper zingt de Vespercantorij Nicolaïkerk o.l.v. Ko Zwanenburg de cantate 'Erfreut eucht, ihr Herzen' BWV 66 van J.S. Bach en Osterdialog van Hammerschmidt

Medewerking wordt verleend door de Cappella di San Nicolai
De vocale solisten zijn:
Paulien van der Werff, sopraan
Dorien Lievers, alt
Sebastian Brouwer, tenor
Mitchell Sandler, bas

Voorganger ds Hans Koops

Vooraf van 14.00 - 14.45 en van 16.30 - 16.55 zal de beiaard worden bespeeld door Dick van Dijk.

Voor de kerkgangers uit Leipzig moeten de Paasdagen in 1724 heel bijzonder geweest zijn. Het was voor hen het eerste Paasfeest met Bach als cantor. Bach was sinds mei 1723 de kerkmusicus van Leipzig. Wat werd er allemaal gespeeld en gezongen? Een overzicht:
Goede Vrijdag: de Johannes Passion.
Eerste Paasdag: de cantate ‘Der Himmel lacht! Die Erde jubilieret’ BWV 31 (een cantate uit de periode in Weimar).
Tweede Paasdag: de cantate ‘Erfreut euch, ihr Herzen’ BWV 66.
Derde Paasdag: de cantate ‘Ein Herz, das seinen Jesum lebend weiß’ BWV 134.
De noten van de Johannes Passion waren nieuw. Het was het grootste werk dat Bach tot dan toe had geschreven. Voor de cantates BWV 66 en BWV 134 gebruikte Bach de noten van de door hem gecomponeerde wereldlijke cantates, uit de periode in Köthen.
Wat een voorbereiding zal er aan de Pasen vooraf zijn gegaan: componeren, kopiëren (met de hand!) en repeteren. De muziek was voor de uitvoerenden helemaal nieuw! Er moet een topprestatie zijn geleverd. De cantates op de feestdagen werden ook nog eens meerdere malen op één dag
uitgevoerd: in de Thomaskerk, tijdens de ochtenddienst en in de Nicolaïkerk tijdens de vesper.
De dag daarop in omgekeerde volgorde.
De cantate ‘Erfreut euch, ihr Herzen’ is geschreven voor alt, tenor, bas, koor, trompet, twee hobo's, strijkers en basso continuo. De eerste uitvoering was op paasmaandag 10 april 1724. De evangelielezing volgens het Luthers leesrooster is dan Lucas 24: 13-35; het verhaal over de Emmaüsgangers. Directe verwijzingen in de cantatetekst naar dit verhaal zijn er niet. Wat wel opvalt in de tekst zijn de dialogen gezongen door de solisten. Zo wordt door de tenor de hoop verbeeld en door de alt de twijfel. De vreugde en de blijdschap overheersen in de tekst. De muziek onderstreept dit: Verheugt U!