predikant predikant
ds. Dirk Neven


Ik heet Dirk Neven. Sinds 2012 ben ik predikant van de wijkgemeente Nicolaïkerk. Eerder werkte is als predikant in Zeist, (Hervormde Gemeente van Zeist en Evangelisch-Lutherse Gemeente) en Kloetinge, Zeeland.

Voor mij is de kerk een beweging waarbinnen onze maskers af mogen. Telkens opnieuw weten we het niet, hebben we vragen. Maar wat blijft is een niet te stillen verlangen naar een meer geheeld bestaan, in verbinding met de aarde en de mensen die daar op wonen. De kerk is voor mij òòk een oase, waarbij de ene zoekende in de woestijn de andere zoekende erop wijst waar misschien water kan worden gevonden. Dat water is misschien alleen maar 'zien, soms even'. Ik geloof nog altijd dat het verhaal van de persoon van Christus stimulerend is voor onze zoektocht. Als deze rabbi Jezus, samen met de God van Israël ter sprake komt, betreden we een geheimenisvolle en heilzame ruimte.. 

Voordat ik begon theologie te studeren (UvA, Amsterdam) studeerde ik sociale wetenschappen (ook UvA). 'Terugkeer van de verloren vader' van de teholoog F.O. van Gennip (1989), 'Als de goden zwijgen' van K.H. Miskotte (1956) en  het werk van Friedrich Nietzsche wekten de eerste interesse. Binnen de theologie werd ik het meest geboeid door Bijbelse theologie, theologie-geschiedenis en godsdienstfilosofie. Ik studeerde af op het thema van de vrijheid bij Maarten Luther - 'Over de vrijheid van een christenmens'. 

Vanaf het moment dat ik predikant werd, kreeg ik ook steeds meer belangstelling voor het judaïca, oecumene, liturgie en spiritualiteit. Ik houd van mij traditie, maar vond het een enorme zegen ontdekkingen te mogen doen, die ver over de grenzen daarvan heen gingen. De spiritualiteit van de oriëntaalse kerken (syrisch-orthodoxen, Armeens-apostolischen, kopten etc.) en het levende jodendom deden me ook weer anders en verrijkt mijn geloof en spiritualiteit kijken. 

Ik ben geboren in de oude Hanzestad Kampen (1966), toen nog een echt calvinistisch bolwerk. Ik houd van lezen (de klassieke en moderne Russen en andere slavische literatuur in het bijzonder), jazz, reizen en fotografie. Ook houd ik nog altijd mijn tienerhelden in ere: Led Zeppelin, Joy Division, Miles Davis. Ik vind de muziek van John Coltrane oneindig mooi en insprirerend. De serie 'Breaking Bad' deed mij als actueel tijdsicoon het meest op het puntje van mijn stoel zitten.. 

Graag hoop ik je te ontmoeten. 

Kijk in het smoelenboek voor de contactgegevens van Dirk.

Klik hier voor de meditatie van ds. Neven over "duiding". 
Klik hier voor zijn meditatie over "incarnatie".

 
terug