Preek van de leek

21 april 2024 - Linda Nooitmeer

Klik hier voor de liturgie.

In deze preek zal Linda het paradoxale karakter tussen geproclameerde christelijke waarden en politieke keuzes verkennen. Ze zal de verantwoordelijkheid van de Kerk benadrukken in het handhaven van deze waarden, vooral met betrekking tot het slavernijverleden. Linda Nooitmeer zal gebruikmaken van het boek 'Exodus' om een diepere betekenis te vinden in de zoektocht naar heling voor allen binnen dit dossier. Ze zal de relatie tussen dit bijbelse verhaal en de verlangde gezamenlijke toekomst verkennen, waarin de last van het verleden wordt overstegen en een begin gemaakt wordt met herstel.

Daarnaast zal Linda de kerk uitdagen om een grotere verantwoordelijkheid te nemen voor haar rol in het verleden. De kerk heeft deelgenomen aan het narratief dat mensen met Afrikaanse roots inferieur zijn aan de witte mens. Door deze waarheid onder ogen te zien, kan de kerk een actieve rol spelen in het bevorderen van verandering en rechtvaardigheid.

Linda (49) is geboren in Suriname en woont sinds haar 16e in Nederland. Zij is sinds januari voorzitter van het bestuur van het NiNsee (Nationaal Instituut Slavernijverleden en Erfenis). Ze is bestuurslid bij het genootschap van het Nationaal Archief, secretaris van de afdeling D66 IJsselstein en voorzitter van de (tijdelijke) beoordelingscommissie subsidieregeling slavernij- en koloniaal verleden Rotterdam. Linda heeft bedrijfseconomie gestudeerd en is dit moment interim directeur-bestuurder bij een cultureel-maatschappelijke instelling.

Zie voor meer informatie:

Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis

Onze kerkdiensten Onze kerkdiensten
Ochtenddienst: elke zondag om 10:00 uur.
Vesper: elke eerste zondag en meestal ook de vijfde zondag van de maand om 17:00 uur
Klik hier voor de agenda.

Kerkdienst online Kerkdienst online
Klik hier om de kerkdienst via YouTube mee te luisteren en te kijken (audio en video).
Uitgezonderd de zomermaanden, dan alleen audio, geen video.
Wilt u het YouTube kanaal op uw TV bekijken, zoek dan op 'Nicolaikerk Utrecht'.

Kerkomroep Kerkomroep
Klik hier om de kerkdienst via Kerkomroep mee te luisteren (audio).

Vervoer naar de kerk Vervoer naar de kerk
Als u niet op eigen gelegenheid naar de zondagse vieringen kunt komen, dan zijn er twee mogelijkheden:
- de kerkbus rijdt elke zondag (en soms bij speciale gelegenheden) vanuit Lunetten, via de Oranje-Nassaulaan en de Rijnlaan naar de Nicolaikerk. Er zijn diverse opstappunten. Voor informatie over de rittijden en opstappunten kunt u terecht bij Marja Branderhorst, tel: 06-83 59 36 63.
- Voor wie niet met de kerkbus kan is er de autodienst. Voor aanvragen kunt u terecht bij Renée van der Vecht.

Tot de orde geroepen Tot de orde geroepen
'Tot de orde geroepen' is een toelichting op de liturgie, zoals die in de Nicolaikerk gebruikt wordt. Geschreven door onze oud-predikant ds Hans Koops. Het boekje bevat tevens een toelichting  op diverse symbolen. Van harte aanbevolen.

Liturgie Liturgie
Zondag 21 april, 10.00 uur • kerkdienst
Klik hier voor de liturgie

Zondag 21 april, 17.00 uur • preek van de leek (Linda Nooitmeer)